نوشته ها: 27
تشکر ها: 6
سرگذشت توپاز > پنج شنبه 15 دی 1390
تا پیش‌ از رنسانس، در اروپا هر سنگ‌ زرد رنگی‌ را توپاز می ‌نامیدند (سنگ‌ پریدوت‌ را هم یک‌ نوع‌ توپاز می‌دانستند). توپاز ( TOPAZ ) از واژه‌ توپازیوس‌ که‌ نام‌ جزیره‌ای‌ در دریای‌ سرخ‌ است‌ گرفته‌ شده‌ و در زبان‌ یونانی‌ معنای‌ جست‌ و جو کردن‌ می ‌دهد.
t r
ین‌ سنگ‌ سمبل‌ وقار و ابهت،‌ و نشانه‌ شادی‌ و موفقیت‌ است. مصری‌ها سنگ‌ توپاز را سمبل‌ خورشید می‌ دانند. یونانی‌ها نیز معتقدند این‌ سنگ‌ به‌ انسان‌ نیرویی‌ خاص‌ می‌ دهد و طلسم‌ و جادو را باطل‌ می ‌کند. حتی‌ در گذشته‌ بر این‌ باور بودند که‌ اگر کسی‌ این‌ سنگ‌ را همراه‌ داشته‌ باشد از نظرها دور می ‌ماند. رومی‌ها اعتقاد داشتند که‌ توپاز هوش‌ و وفاداری‌ را افزایش‌ می ‌دهد. به‌ علاوه، آنان‌ پودر این‌ سنگ‌ را در شربت‌ حل‌ می کردند و برای‌ درمان‌ خونریزی‌ و آسم‌ از آن‌ استفاده‌ می ‌کرده‌اند. از پودر آن‌ برای‌ درمان‌ و التیام‌ سوختگی‌ و زخم‌های‌ شدید نیز بهره‌ می‌ برده‌اند. حتی‌ در مواردی‌ به‌ عنوان‌ پادزهر استفاده‌ می‌ شده‌ است. توپاز در برزیل‌ نشانه‌ و سمبل‌ دندان پزشکان‌ است.


اسکار وایلد(۱) در یکی‌ از کتاب‌های‌ خود می ‌گوید: من‌ توپازهایی‌ دارم‌ به‌ رنگ‌ زرد، همسان‌ چشم‌ ببر؛ به‌ صورتی‌ چشم‌ کبوتران‌ و سبزی‌ چشم‌ گربه‌ها.توپاز به‌ رنگ‌های‌ زرد، قرمز مایل‌ به‌ قهوه‌ای، آبی‌ روشن، صورتی‌ متمایل‌ به‌ قرمز، و سبز روشن‌ یافت‌ می ‌شود
مرغوب ‌ترین‌ رنگ‌ توپازآبی وصورتی‌ است؛ اما در بین‌ جواهر فروشان‌ و مصرف ‌کنندگان‌ توپاز، رنگ‌های‌ آبی و زرد و قهوه‌ای‌ معروف ‌تر و متداول ‌تراست.
اسید سولفوریک‌ دشمن‌ شماره‌ یک‌ توپاز است‌ و آن‌ را تخریب‌ می ‌کند. بنابراین‌ توصیه‌ می ‌شود برای‌ حفظ‌ این‌ سنگ‌ و اصولاً تمام‌ سنگ‌های‌ قیمتی‌ و نیز جواهرات‌ از نگه‌ داشتن‌ آنها در کنار مواد شیمیایی‌ به‌ خصوص‌ اسیدها پرهیز شود.

معادن‌ مهمی‌ که‌ امروزه‌ سنگ‌ توپاز از آنها استخراج‌ می‌ شود، در کشورهای‌ سری لانکا، برزیل، مکزیک، آمریکا، برمه، استرالیا، ژاپن، روسیه‌ و ایرلند شمالی‌ قرار دارند. توپازهایی‌ که‌ از معادن‌ ایرلند استخراج‌ می‌ شود اکثراً به‌ رنگ‌ آبی‌ روشن‌ است.
از معادن‌ توپاز بلورهایی‌ به‌ وزن‌ چندین‌ کیلوگرم‌ استخراج‌ می ‌شود. برای‌ مثال، در سال‌ ۱۹۶۵ کریستالی‌ از توپاز آبی‌ به‌ وزن‌ ۱۰۰ کیلوگرم‌ در اوکراین‌ کشف‌ شد که‌ در نوع‌ خود بی‌ نظیر است. در موزه‌های‌ مختلف‌ از جمله‌ موزه‌ای‌ در واشنگتن، نگین‌های‌ تراشیده‌ شده‌ای‌ از توپاز وجود دارد که‌ در رنگ‌ها و وزن‌های‌ مختلف‌ چشم‌ بیننده‌ را خیره‌ می‌ کنند و او را به‌ تحسین‌ وا می ‌دارند. گفتنی‌ است‌ یکی‌ از جالب ‌ترین‌ و دیدنی ‌ترین‌ نقاط‌ دنیا که‌ انواع‌ سنگ‌های‌ رنگی‌ نیمه‌ قیمتی‌ را می‌ توان‌ در آن‌ تماشا کرد ایستگاه‌های‌ مترو در شهر مسکو است. در این‌ مراکز، دیوار ایستگاه‌ها به‌ وسیله‌ تابلوهایی‌ بسیار زیبا از سنگ‌های‌ استخراج ‌شده‌ از معادن‌ روسیه‌ تزیین‌ شده‌اند.
توپازهای‌ بی ‌رنگ‌ استخراجی‌ را می ‌توانند از طریق‌ حرارت‌ و با استفاده‌ از مواد شیمیایی‌ به‌ رنگ‌های‌ مختلف‌ درآورند. یکی‌ از جالب ‌ترین‌ توپازهای‌ بی‌ رنگ‌ که‌ مدت‌ها تصور می‌ شد یک‌ برلیان‌ بسیار درشت‌ است‌ توپاز براگانزا(BRAGANZA) به‌ وزن‌ ۱۶۴۰ قیراط‌ است‌ که‌ جزو جواهرات‌ سلطنتی‌ محسوب‌ می‌ شود و در تاج‌ پادشاهی‌ کشور پرتغال‌ قرار دارد.
نگین‌های‌ تراشیده‌ از توپاز معمولاً به‌ شکل‌ تراش‌ زمرد است. بلورهای‌ ناپاک‌ توپاز را به‌ صورت‌ کاپوشن‌ (تراش‌ بیضی‌ بدون‌ وجه) و توپاز بی‌ رنگ‌ را به‌ صورت‌ بریل‌ تراش‌ می‌ دهند.

در طبیعت‌ کانی‌های‌ دیگری‌ وجود دارند که‌ تراش ‌داده ‌شدهِ آنها در ظاهر به‌ شکل‌ توپاز است؛ از جمله‌ سیترین، کریستوبریل، اکومارین، بریل‌ طلایی‌ و تورمالین.
سنگ‌ توپاز امروزه‌ در صنعت‌ جواهرات‌ با مدل‌های‌ گوناگون‌ ارائه‌ می‌ شود و طرفداران‌ بسیاری‌ دارد. معمولاً برای‌ سنین‌ بالا به‌ شکل‌ انگشتری‌ و برای‌ جوان ‌ترها به‌ صورت‌ مدال‌ با زنجیر ساخته‌ می‌ شود. توپاز را کمتر به‌ صورت‌ ست (سری) کامل‌ عرضه‌ می‌ کنند. توپاز در اروپا بیشتر به‌ شکل‌ سنجاق‌ سینه، در کشورهای‌ شرقی‌ به‌ صورت‌ انگشتری،‌ و به‌ طور کلی‌ در دنیا بیشتر به‌ شکل‌ مدال‌ با زنجیر استفاده‌ می‌ شود.

توپاز سلطنتی: رنگ نارنجی- قرمز که توپاز سلطنتی نامیده می‌شود بسیار کمیاب است.
مرغوب‌ترین نوع این کانی رنگ صورتی است.
رنگ طلایی قهوه‌ای تا زرد از بهترین نمونه‌های توپاز است که غالباً با سیترین اشتباه گرفته می‌شود.
توپاز آبی که اغلب با زمرد کبود اشتباه می‌شود به ندرت به صورت طبیعی وجود دارد.
رنگ طلایی قهوه‌ای تا زرد از بهترین نمونه‌های توپاز است که غالباً با سیترین اشتباه گرفته می‌شود.

توپاز آبی که اغلب با زمرد کبود اشتباه می‌شود به ندرت به صورت طبیعی وجود دارد.

ژیزمان: تقریباََ کمیاب ; آلمان ، چک و اسلواکی ، ایرلند شمالی ، روسیه ، نروژ ،مکزیک ، نامیبیا ، ژاپن ، برزیل ، سری لانکا ، امریکا ، نیجریه و مون کلی

پاراژنز: فلوئوریت ، کوارتز ، کاسیتریت ، تورمالین ، میکا، فلدسپات، آپاتیت، بروکیت، کانی‌های تنگستن

ترکیب شیمیایی: AL2O3 = 55.4% ، SiO2 = 32.6% ، F = 20.7% ، Fe3+ ، Mg ، Cr ، Ti
تشابه کانی شناسی: برازلیانیت – بریل – فناسیت

خواص شیمیایی: به آهستگی در اسید سولفوریک گرم حل می‌شود. ذوب نمی‌شود.

منشا تشکیل: پنوماتولیتی – پگماتیتی – هیدرو ترمال – دگرگونی – آبرفتها (در حقیقت محل اصلی پیدایش تو‌پاز پگماتیت‌‌های وابسته به توده‌های نفوذی اسیدی تا متوسط می‌باشد و در پگماتیت‌هایی که غنی از مواد فومرولی هستند این کانی بهتر تشکیل می‌شود. توپاز از سیال‌های فلوئورداری تشکیل می‌شود که در طی مراحل پایانی انجماد سنگ‌های آذرین سیلیسی منشأ گرفته‌اند. توپاز در کاواک‌های گدازه‌های ریولیتی و پگماتیت‌های گرانیتی به ویژه در انواع قلع‌دار و رگه‌های هیدروترمالی نیز یافت می‌شود)

سایر مشخصات: کانی توپاز به وسیله شکل، رخ قاعده‌ای، سختی بالا (۸) و گرانی ویژه وزن مخصوص زیاد آن قابل شناسایی است. شعله فوتک بر آن بی‌اثر است و در برابر اسیدها نامحلول است. پودر آن به دلیل وجود آلومینیوم با محلول نیترات کبالت به رنگ آبی درمی‌آید دارای لومینسانس زرد طلائی – کرم – سبز توپاز بر اثر حرارت و تابش اشعه ایکس تغییر رنگ می‌دهد. رنگ آبی بسیار تیره رنگ این کانی مصنوعی است و بر اثر تاباندن پرتو ایکس، ذرات آلفا و پرتو گاما و عمل‌‌آوری گرمایی بر روی نمونه‌های بی‌رنگ توپاز به وجود می‌آید. در اثر حرارت زیاد توپاز زرد به رنگ صورتی، بی‌رنگ یا آبی درمی‌آید.

محل پیدایش: مکانهای مهم پیدایش توپاز در اتحاد جماهیر شوروی سابق در ناحیه نرشیسنگ سیبری و مورسینسک واقع در رشته کوههای اورال قرار دارد و در ایالات اومی و مینو ژاپن و نیز در سان لوئیس پوتوسی مکزیک یافت می‌شود. از سالها پیش برزیل منبع اصلی توپاز زرد رنگ بوده است.

این کانی درایران ، دربرخی ازرگه های پگماتیتی الوند ودرجزیره هرمزدیده میشود.
کاربرانی که از این پست تشکر کرده اند:
 
جدیدترین موضوعات تالار گفتگو
جدیدترین پست های تالار گفتگو
درباره سایت زر |  تماس با سایت زر |  نظرات ، پیشنهادات و شکایات |  عضویت در سایت زر |  جستجوی پیشرفته |  پرسش و پاسخ  |  قوانین و مقررات
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت زر می باشد و استفاده محدود از مطالب با ذکر منبع بلامانع است و هرگونه کپی برداری غیر مجاز پیگرد قانونی دارد.
شماره ثبت: 336113
© 2009 Zar. All rights reserved. zar.manage@yahoo.com

نشانی دفتر مرکزی: تهران، میدان ونک، 50 متر بالاتر از میدان، برج نگار ، طبقه هشتم اداری، واحد 1 تلفن : 88641503-021، مدیریت: 1598419-0912
نشانی دفتر کارخانه :یوسف آباد، نبش خیابان ششم، ساختمان اختصاصی طلا و جواهر پلاک 4 واحد 2 88641504-021، مدیریت: 2157559-0912
دفتر واردات و صادرات :ولنجك، مجتمع تجاری گالریا، طبقه ششم شماره تماس: 0041782008072
دفتر مستقیم انگلستان: 7452269629-0044 سامانه پیام کوتاه:30007924006953
Manager in Canada: Mrs. Rezaee
180 Grandview Ave Thornhill, ON L3T 1J1, Canada phone number: 0016476414242
طراحی و تولید انحصاری "شرکت پرشین کیمیاگران پاسارگاد"

logo-samandehi e-namad
 سنجش رضایتمندی
بانک ملی
همین حالا تماس بگیرید!  سنجش رضایتمندی